İnternet Kotası Nedir?

İnternet kullanıcılarının sıklıkla karşılaştığı durumlardan biri internet kotasının dolmasıdır. ‘ Kota’ kelimesinin anlamı; satılan ya da alınan mal sayısına sınırlama yapılması şeklindedir. Bu doğrultuda internet kotası; internet kullanma miktarına konulan sınır anlamına gelmektedir. Türkiye’ de internet kotası iki farklı şekilde uygulanmaktadır.

  1. Adil kullanım kotası: Adil kullanım kotasında tüketiciler indirme kapasitesinde belirli bir aşamaya geldiklerinde internet kullanımı kesilmez. Tüketiciler düşük megabit hızında internet kullanımına devam ederler. Örnek vermek gerekirse; kullanmış olduğunuz tarife 100 GB, internet indirme hızınız 24 Mbps şeklinde. 100 GB dosya indirme işleminden sonra internet indirme hızınız otomatik olarak 3 Mbps’ ye düşmektedir. İnternet kotanız yenileninceye kadar internetinizi bu hız üzerinden kullanmaya devam etmektesiniz. İnternetiniz yenilendiğinde ise tekrar 100 GB adil kullanım kotasına sahip internetinizi 24 Mbps üzerinden kullanmaya devam etmektesiniz.
  2. İnternet kotası: İnternet kotalı paketler genellikle mobil internete yönelik uygulanmaktadır. İnternet kotası belirlenmiş olan indirme sınırına ulaştığında internet kullanımının tam anlamıyla durdurulması tüketiciler tarafından pek tercih edilmeme sebebi olmaktadır. En uygun internet paketi tercih etmeniz halinde kota sorunu yaşamak durumunda kalmazsınız.

Adil Kullanım Kotası Kalktı mı?

1 Ocak 2019 tarihi itibariyle Türkiye’ de Adil Kullanım Kotası kaldırılmış durumdadır. İnternet kullanımını sınırlandırılan adil kullanım kotası artık günümüzde ki sistemde ki yerini almamaktadır. Bu süreçten itibaren telefon operatörleri ile alternatif operatörler adil kullanım kotası olmayan güncel internet paketlerini tüketicilere sundular. Mevcut düzende en uygun internet noktasında kotalı internet paketi kullanan tüketicilerin kotaları kaldırılarak aynı fiyattan geçerli olacak internetlerini kullanmayı sürdürmektedirler. İnternet kotası kaldırıldıktan sonra bundan etkilenecek genel kesim yeni aboneler olacaktır.

En uygun internet alternatiflerinden yararlanmak isteyen yeni internet aboneleri eski sisteme nazaran daha yüksek fiyatlar içeren abonelikler yaptırmak durumundadırlar. 1 Ocak 2019 tarihinden önce abonelik yaptırmış olan internet kullanıcıları aboneliklerini herhangi bir işlem yapmak durumunda kalmadan sadece kotasız özelliği ile internet paketlerini kullanmaya devam etmektedirler. Yeni abonelik sistemi fiber ile sabit interneti de içine almaktadır. Mobil internet kullanıcıları ise fiyat ve hız olarak bu sistem değişikliğinden etkilenmemektedirler.

Genel