İnternet Nedir?

İnternet, gelişen teknoloji sonucunda ortaya çıkan, özellikle yaşamış olduğumuz çağın vazgeçilmezleri arasına girmiştir. İnternet kullanımı sayesinde dışarıya çıkmaya gerek kalmadan, bulunduğunuz ortamdan alışveriş yapabilir, günlük işlerinizi yapabilir, finansal işlemlerinizi yürütebilir ve eğlenmek için kullanabilirsiniz. İnternet ağının genişlemesiyle birlikte bütün dünya üzerinde ki iletişim daha kolay bir hal almıştır. Önemli- önemsiz olarak görülen bütün haberler dünyanın bir ucundan bir ucuna bir tıkla ulaştırılabildiği gibi her türlü bilgiye erişim kolaylaşmıştır. Günümüzde milyonlarca kişi oturduğu yerden, bilgisayar üzerinden saniyeler içerisinde birçok işlemi yapabilmektedir. Bu işlemlerin kısa sürede gerçekleştirilmesi her ne kadar mucizevi bir olay olarak görünse de aslına bakıldığında internetin kolay ve sade bir sistem üzerine inşa edildiği görülmektedir. İnternetin sözlük anlamı ağlar arası iletişim olarak tanımlanmaktadır. Bu durumda internet kullanımı ile birlikte kişiler arası iletişim ağı örülmüş durumdadır.

İnternet Nasıl Çalışmaktadır?

 

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan imkanlar sayesinde internete kablosuz ağ üzerinden erişim sağlanmaktadır. Fakat ucuz internet hizmeti yer altına döşenmiş olan internet kablo hatları sayesinde gerçekleşmektedir. Bağlantı router adında ki yönlendirici ile sağlanmaktadır. İnternet kablo ağları ile yönlendirici arasında bir bağlantı kurulmaktadır. Tabletler veya akıllı telefonlar üzerinden internet bağlantısı kurabilmek için kablo ağı ile bağlantısı olan kablosuz yönlendiricilere ihtiyaç vardır. Ucuz internet ağı yerin altına döşenmiş fiber kablolarla olduğu gibi elektrik kablolarına bağlanmış klasik kablolar ile de erişim sağlanabilmektedir.

İnternetin alt yapısında client adı verilen istemciler ile server adında ki sunucular bulunmaktadır.  Alt yapı da bulunan sunucular diğer makinelere internet konusunda hizmet vermektedir. Sunucular internet ile doğrudan bağlantılı olacak şekilde çalışmaktadırlar. Sunucu alternatifleri arasında veri sunucusu, elektronik posta sunucusu, web sunucusu gibi çeşitler bulunmaktadır. Bütün sunucularda sabit internet protokolü bulunmaktadır. Sahip oldukları IP adresleri ile bilgisayarlar arası bağlantı kurulmaktadır. Evde internet hizmetini kullanan bilgisayarlar doğrudan olmasa da sunucu sayesinde internete erişim sağlamaktadır. Bir anlamda kablosuz internet bağlantısı kullanmaktadırlar. Bu doğrultuda evde internet kullanımı sağlayan bilgisayarlar istemci olarak adlandırılır. Servis sağlayıcısının sunduğu ucuz internet, bilgisayar sunucusundan gelen IP adresine bağlanmaktadır. Böylelikle internet hizmeti almak isteyen kullanıcılar internet ile bağlantı kurabilmektedirler.

Genel